Apiwarol
Moderator: krzysglo
-
- Stukacz Wymiatacz
Najlepiej odymiać jak niema czerwiu w rodznie . Jak jest czerw to trzeba odymiac co 4dni i 3 razy odymiamy.Bo jak 1 raz odymiamy to wszystka waroza ktura siedzi na pszczole to jest zatruta i spada na denice. Drugi raz po 4 dniach odymiamy zeby waroza nie weszła do czerwiu. A 3 raz to już wszstek czerw się wygryzie i jak odymimy to waszystka waroza zginie.Jak zauwarzymy warozę na pszczole moze byc tylko 1 to zaraz odymiamy 3 razy w odstepach 4 dniowych. Pozdrawiam miły_marian
-
- Senior Stukacz
Proszę Kolegów - Apiwarol należy stosować natychmiast po ostatnim miodobraniu - to jest na początku sierpnia. Takie było zalecenie producenta, kłopot teraz sprawia oczekiwanie na pożytek z nawłoci, której w chwili wypuszczenia do stosowania - to jest cca 25 lat temu nie było aż tyle. Późne zwalczanie przyczynia się do tego, że urodzone pszczoły są porażone przez warrozę - to tak zwane "inwalidzi" żyją do późnej jesieni i giną poza ulem.
Zwalczanie należy przeprowadzić co 4 dni przez 4 razy, by warroza która się wygryza była kolejno zwalczana i nie mogła po kilku dniach żerowania na pszczołach wejść ponownie do sklepionego czerwiu.
Ostatnie odymianie robimy późną jesienią, gdy już nie ma czerwiu sklepionego. Zabieg ten możemy wykonywać w dzień przy temperaturze powyżej +10C
Pozdrawiam Stanisław Z.
Zwalczanie należy przeprowadzić co 4 dni przez 4 razy, by warroza która się wygryza była kolejno zwalczana i nie mogła po kilku dniach żerowania na pszczołach wejść ponownie do sklepionego czerwiu.
Ostatnie odymianie robimy późną jesienią, gdy już nie ma czerwiu sklepionego. Zabieg ten możemy wykonywać w dzień przy temperaturze powyżej +10C
Pozdrawiam Stanisław Z.
Koledzy, ja stosuje od kilku sezonów GABON/jest skuteczny i tani/. W końcu września lub w październiku przy ciepłej pogodzie odymiam APIWAROL po jednej tablecie. Odymiam gdy nie ma juz albo prawie nie ma czerwiu. W zasadzie nie mam warrozy. Oczywiście przy robieniu odkładów lub rójce odymiam gdy nie ma czerwiu. Pozdrawiam
Kolego radek 73, zabieram się wlasnie za odymianie, mam ule warszawskie poszerzane, powiedz mi po co smarujesz kartke olejem? myslalem o wsuwaniu kartki a nastepnie sprawdzaniu ile sie warozzy osypalo, tylko nie wiem po co odrazu olejem?Radek73 pisze:beniamin wystarczy wsunąć kartkę wysmarowaną olejem , pod gniazdo ... nie musisz mieć odejmowanych dennic ... ja tak robię s![]()
![]()
![]()
Michal
Z tym Apivarolem sprawa jest prosta, a jednocześnie skomplikowana, a choćby dlatego, że jak piszą niektórzy najlepiej odymiać rodziny bezczerwiowe. A cóż to za rodziny pszczele, które w okresie sierpnia, czyli najbardziej intensywnego wychowu pszczoły zimującej nie mają dużej ilości czerwia w różnym wieku ?. Są albo chore, albo osierocone (bezmateczne) i w tej sytuacji i tak do zimy nie zdołają osiągnąć odpowiedniej siły do prawidłowego przezimowania. Takie rodziny należy łączyć z innymi słabszymi lub likwidować. Dlatego jak słusznie zauważył Stanisław Zbieg nie należy zwlekać tylko natychmiast po ostatnich zbiorach miodu na przełomie lipca i sierpnia, przystąpić do cyklicznego odymiania rodzin w odstępach 4-dniowych - 5 razy jak zaleca producent, a dlatego, że czerw pszczeli wygryza się w 21 dni od złożenia jaja - to każdy pszczelarz powinien wiedzieć. 4 x 5 = 20
Jednokrotne odymienie ma sens w przypadku złapanego roja czyli w okresie czerwca -lipca, co zagwarantuje dobry start rozwoju nowo powstałej rodziny.
Jednokrotne odymienie ma sens w przypadku złapanego roja czyli w okresie czerwca -lipca, co zagwarantuje dobry start rozwoju nowo powstałej rodziny.
-
- Stukacz Wymiatacz
Dark chyba pomyliłes z kwasem mruwkowym jak dasz za dużo to pszczoły okłebia własna matkie i udusza ją. Jak odymisz apiwarolem to po 10 minutach jak otwożysz wylotek to pszczoły wentyluja zeby ten dym wyżucić z ula ale waroza spada z pszczoły. Jak się daje kartkie i ją po 15 min. sie wyciognie to widac ze jeszcze waroza się rusza dlatego mozna posmorowac olejem jadalnym zeby się przylepiła zeby spwrotem nie pszeszła na pszczołe ktura jest na denicy i wetyluje zeby dym wyrzucić z ula. Pozdrawiam miły_marian