Pszczoły a trucizny
Moderator: krzysglo
-
- Senior Stukacz
- Kontakt:
tikcop1 pisze:Jak się powinno osuszać ramki? Zaraz po wywirowaniu? Jak długo? Użyć kawałka folii z odgiętym rogiem aby pszczoły wylizały? U mnie czasem problem bo potrafią przenieść coś z gniazda.
Do forum uzyskał dostęp jakiś bot to śmieci. Admin ma gdzieś najwyraźniej to.
Ostatnio zmieniony 2018-10-25, 15:27 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Panie Eryku skoro lipa to ostatni pożytek to co się stanie jeśli dwudziestego czerwca (lipa kończy się 20 lipca) usunę tylko matkę z ula. Czyli ostatni pożytek nosi rodzina bezmateczna, wychowująca.
Nie wyjdzie to samo co w koncepcji podziel i wylecz? Dr Liebig pisał aby TUB zaczynać końcem lipca. Ciekawi mnie czy będzie miodu więcej czy mniej niż w obecności czerwiącej matki? Zabrałbym zaraz po miodobraniu wszystkie ramki a rodzinie dał węzę. Już to robiłem tylko węza była 1go września.
Pozdrawiam
Panie Eryku skoro lipa to ostatni pożytek to co się stanie jeśli dwudziestego czerwca (lipa kończy się 20 lipca) usunę tylko matkę z ula. Czyli ostatni pożytek nosi rodzina bezmateczna, wychowująca.
Nie wyjdzie to samo co w koncepcji podziel i wylecz? Dr Liebig pisał aby TUB zaczynać końcem lipca. Ciekawi mnie czy będzie miodu więcej czy mniej niż w obecności czerwiącej matki? Zabrałbym zaraz po miodobraniu wszystkie ramki a rodzinie dał węzę. Już to robiłem tylko węza była 1go września.
Pozdrawiam
-
- Senior Stukacz
- Kontakt:
tikcop1 pisze:Witam
Ostatnio zmieniony 2018-10-25, 15:26 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Tak oczywiście sprawdzę. Z drugiej strony kto pyta ten nie błądzi. Czyli jak rozumiem rodzina bezmateczna na ostatnim pożytku z lipca to kiepski pomysł (?) pytam bo może już ktoś to wytestował?
A wariant usunięcia tylko matki 31go lipca? Zabranie miodu i wszystkich ramek 24 dni później? Danie węzy (ja akurat tego się nie boję), usunięcia pasożyta i na koniec połączenia z odkładem majowym w listopadzie (nie chcę zwiększać ilości pni w pasiece na zimę). Co pan o tym sądzi?
Pozdrawiam
Tak oczywiście sprawdzę. Z drugiej strony kto pyta ten nie błądzi. Czyli jak rozumiem rodzina bezmateczna na ostatnim pożytku z lipca to kiepski pomysł (?) pytam bo może już ktoś to wytestował?
A wariant usunięcia tylko matki 31go lipca? Zabranie miodu i wszystkich ramek 24 dni później? Danie węzy (ja akurat tego się nie boję), usunięcia pasożyta i na koniec połączenia z odkładem majowym w listopadzie (nie chcę zwiększać ilości pni w pasiece na zimę). Co pan o tym sądzi?
Pozdrawiam
-
- Senior Stukacz
- Kontakt:
tikcop1 pisze:Witam
Pozdrawiam
-
- Senior Stukacz
- Kontakt:
-
- Senior Stukacz
- Kontakt:
Re: Pszczoły a trucizny

Ostatnio zmieniony 2020-12-29, 20:58 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Senior Stukacz
- Kontakt:
Re: Pszczoły a trucizny

Ostatnio zmieniony 2020-12-29, 20:59 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Senior Stukacz
- Kontakt: