trutnie
Moderator: krzysglo
trutnie
witam wszystkich.mam pytanie związane z trutniami.mianowicie wczoraj będąc na pasiece zobaczyłem ze na wylotkach jest sporo martwych trutni.zabardzo niewjem co jest grane czy pszczoły same wycieły trutnie czy wdała sie jakaś choroba.jestem początkującym i niemam sie kogo zapytać więc proszę o pomoc.
-
- Stukacz Wymiatacz
Darek. Jak pszczoły wyrzucaja trutnie to jest w ulu głód. Po prostu jest bardzo mało pokarmu a trutnie tylko jedzą bo nie przynoszą nektaru to trzeba je usunoc z rodziny. Jak sie troche ociepli to zajżyji do rodziny z kturej wywaliły trutnie bo moze padnoc z głodu. Jak niemasz miodu to daj syrop jak bendzie potrzeba. Pozdrawiam miły_marian
-
- Obserwator
- Kontakt:
DIPEL stosuję, to to samo tyle ze w proszku a kosztuje wielokrotnie mniej kupuje się w f-mie Roleko koło SGGW w Wawie (koło 100zł za opakowanie 0,5kg, dawkuję plaską lyżeczkę na pół litra wody co wystarcza na porządne spryskanie 12-15 ramek wlkp) teraz wycofywane ramki do maja są ok. potem jeżeli się ich nie daje do ula trzeba opryskać jeszcze raz bo franca wlezie.EmilM pisze:Czy może ktoś opisać wszystko - o środku na barciaki CERTAN B401. ?????