Karmienie zimowe inwertem
Moderator: krzysglo
-
- Senior Stukacz
Oj stwardnieje, stwardnieje. Wyschnie tak, że maleństwa będą musiały po galony wody latać, żeby je rozpuścić. Ułatw im życie i sobie też. Wpakuj placek do woreczka, zrób nacięcia (jedno, dwa, trzy) i se małe dadzą rade. Może nawet z wdzięczności nie będą cię żądlić w tym sezonie.
„Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy.” (Syr 11, 3)
-
- Stukacz
kubikkroscienko pisze:Tak z doświadczenia odpowie ktoś jak długo trwa pobranie ok 1 kg ciasta przez rodzinę na wiosnę?
Dobry byłeś z matematyki?
Jeżeli tak, to rozwiąż równanie w kilkoma niewiadomymi, bo ja nie potrafię.
Te niewiadome, to:
siła rodziny, rasa pszczół, ilość czerwiu, zapasy w ulu, pogoda i pożytek w polu, dostęp do źródła wody, jakość ula (izolacja termiczna) i cholera wie co jeszcze.
Inaczej, odpowiem na Twoje pytanie jak odpowiesz na moje:
Jak długo będę jechał na 1 litrze paliwa?
-
- Stukacz
Ja nie propaguję plastrów zapasowych,tylko od końca września do listopada likwiduję słabe rodziny,a pokarm w plastrach zostaje,to nonsens wymiatać wiosną ule z osypu,chyba że tego szkoda a tego ,,luto,,kosto1988 pisze:Widzę że zaczynasz propagować zapasowe plastry do wspomagania wiosennego rozwój.Fred1 pisze:Dałem ci ,,cyt z podręcznika,,moim zdaniem ciasto stosuje się w okresie bez pożytkowym,a wiosną powinne być rezerwowe pląstry z karmą,oczywiście nie dla klienta
brawo
-
- Stukacz
W moich ulach, by pszczołom łatwiej było sprzątać jest zawsze lekki pochył w stronę wylotka. Jakoś mi się nic nie zalało, a sprawdzałem kilka razy. Syrop jest gęsty, a przy armii pszczół, jakie będą go przenosić, to nie trzeba się martwić. Pozdrawiam.
„Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy.” (Syr 11, 3)
-
- Stukacz
-
- Stukacz