Czy taki ul jest dobry?
Moderator: krzysglo
Czy taki ul jest dobry?
Witam, planuje sklecić w tym lecie sobie 4 ule (moje pierwsze ) żeby w przyszłym sezonie zacząć amatorsko hobbystycznie pszczelarzyć. Zrobiłem sobie coś w stylu projektu i mam do was pytanie czy to odpowiedni ul?
[ Dodano: 2012-05-18, 14:16 ]
Jak myślicie jak gruby styropian dać? Obicie wewnętrzne 8mm, zewnętrzne ok. 10mm.
[ Dodano: 2012-05-18, 14:16 ]
Jak myślicie jak gruby styropian dać? Obicie wewnętrzne 8mm, zewnętrzne ok. 10mm.
- Załączniki
-
- To tylko taki szkic bardziej właściwie.
- PROJEKT.png (61.83 KiB) Przejrzano 13175 razy
Warunkiem dobrej zimowli w jednościennym ulu z siatką w dennicy jest zimowanie silnej rodziny.
Tyle i tylko tyle. Jak ma pokarm, to przezimuje i będzie się rozwijać.
Dennica - wysoka, czy niska.
Zrobisz wysoką, to kombinuj, aby w sezonie nie pociągnęły wosku do dołu.
Zawsze jest coś za coś i trzeba wiedzieć dla czego.
Kiedyś małorolny chłop plótł ze słomy kószkę i nie miał problemów (dobry/niedobry).
Przecież ul nie daje miodu.
Tyle i tylko tyle. Jak ma pokarm, to przezimuje i będzie się rozwijać.
Dennica - wysoka, czy niska.
Zrobisz wysoką, to kombinuj, aby w sezonie nie pociągnęły wosku do dołu.
Zawsze jest coś za coś i trzeba wiedzieć dla czego.
Kiedyś małorolny chłop plótł ze słomy kószkę i nie miał problemów (dobry/niedobry).
Przecież ul nie daje miodu.
Trywialnie mówiąc - przestań srać ogniem.
Dawno impregnowane, to dawno uleciało. Przecież nie dasz nie heblowanych desek do środka?
Jeżeli zbliżysz się do desek i nie rzygasz na kilometr, to i pszczoły się nie porzygają.
Obserwuję jakąś nadmierną wrażliwość, Sami mieszkają pod eternitem a pszczółki im umrą. bo dziadek deski zaimpregnował.
Proszę o więcej zdrowego rozsądku i własnego myślenia. Forum, to nie substytut mózgu. Myśleć trzeba samemu.
Dawno impregnowane, to dawno uleciało. Przecież nie dasz nie heblowanych desek do środka?
Jeżeli zbliżysz się do desek i nie rzygasz na kilometr, to i pszczoły się nie porzygają.
Obserwuję jakąś nadmierną wrażliwość, Sami mieszkają pod eternitem a pszczółki im umrą. bo dziadek deski zaimpregnował.
Proszę o więcej zdrowego rozsądku i własnego myślenia. Forum, to nie substytut mózgu. Myśleć trzeba samemu.