Miesięcznik "PSZCZELARSTWO", nieprzerwanie ukazujący się od 1950 r., jest czasopismem dla każdego pszczelarza - właściciela pasieki dużej i małej.

Co miesiąc:

  • radzimy, jakie prace należy wykonać w pasiece;
  • informujemy o aktualnościach w zakresie gospodarki pasiecznej, sprzętu pasiecznego, chorób pszczół i ich leczenia, pożytków pszczelich;
  • udzielamy porad pszczelarzom;
  • przekazujemy informacje ze świata z pszczelarskiej prasy zagranicznej.

W artykułach, pisanych przez doświadczonych pszczelarzy-praktyków i pracowników jednostek naukowych z całej Polski, każdy Czytelnik znajdzie wiadomości pomocne przy prowadzeniu racjonalnej gospodarki pasiecznej.

 

Składki członkowskie

Członkowie PTN proszeni są o wpłacanie rocznych składek członkowskich w wysokości 20 złotych na konto: 95 2030 0045 1110 0000 0241 1270 w Banku BGŻ.
W sprawie dodatkowych informacji na temat składek można kontaktować się ze skarbnikiem dr hab. Małgorzatą Bieńkowską (malgorzata.bienkowska@man.pulawy.pl).

 

Kontakt:

Adres redakcji:
ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa,
tel. (22) 50 54 542, (22) 50 54 552, fax. (22) 50 54 542
e-mail: redakcja@miesiecznik-pszczelarstwo.pl lub red.pszczelarstwo@wp.pl

W październikowym numerze PSZCZELARSTWA:

  • Miesięcznik PSZCZELARSTWO 10/2018Marek Pogorzelec - Rośliny dostarczające pyłku o małej zawartości białka

  • Lek. wet. Urszula Imińska, dr n. wet. Anna Gajda - Co pszczelarz powinien wiedzieć o zgnilcu amerykańskim (2)
    W drugiej części artykułu na temat zgnilca amerykańskiego jest m.in. o diagnostyce tej choroby i jej zwalczaniu - (red.)

  • Dr hab. Krzysztof Olszewski, prof. dr hab. Jerzy Demetraki-Paleolog - Meandy hodowli – pszczoła Buckfast (2)
    „Czy Buckfast to „moda"? Utrzymanie pszczół Buckfast wpisuje się w aktualne trendy użytkowania plennych pszczół zimujących w dużej sile, w tym także kraińskich. Dlaczego utrzymujemy plenne pszczoły? Ponieważ (...)" – fragment artykułu (red.)

  • Prof. dr hab. Bogdan Kędzia, mgr farm. Elżbieta Hołderna-Kędzia - Propolis w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych (2)
    W tej części omówione są badania w przypadku toksycznego i polekowego uszkodzenia wątroby oraz zakażenia dróg żółciowych (red.)

  • Jacek Jaroń - Piszemy gospodarkę pasieczną od nowa
    Zmiany w przyrodzie zmuszają do przemyślenia działań pasiecznych (red.)

  • Inż. Józef Marek Majak - Organizacja pracy w rodzinie pszczelej. Część XIX
    W artykule autor przedstawia schemat blokowy organizacji pracy w postaci potencjalnie występujących grup funkcyjnych oraz omawia naturalny podział na okresy stagnacji i rozwoju w wyniku oddziaływania pór roku, a także pobudzanie do rozwoju, realizację zrównoważonego wiosennego rozwoju, fazy rozwoju w sezonie oraz podział na grupy funkcyjne (red.)

  • Marek Lasocki, prawnik - Lokalizacja pasieki. Część 2
    „(...) W drugiej części skupię się na dostępnych środkach prawnych, które przysługują właścicielom, wobec których dochodzi do przekroczenia korzystania z nieruchomości ponad przeciętną miarę. (...)" – fragment artykułu (red.)

  • Krzysztof Gawłowski - Pszczelarstwo n ziemiach polskich w okresie międzywojennym. Część 4
    Czwarta część cyklu artykułów na temat polskiego pszczelarstwa w okresie międzywojennym dotyczy chorób i zatruć pszczół środkami chemicznymi (red.)

  • Mgr Dariusz Karwan - Warto pamiętać
    „(...) pszczelarz powinien obserwować swoje podopieczne, a w razie niepokojących objawów – interweniować, jest to bowiem ostatnia możliwość pomocy pszczołom w tym roku. (...) – fragment artykułu (red.)

  • Bartłomiej Maleta - O gospodarce bez węzy – praktycznie (1)
    „(...) Gospodarkę bez węzy możemy prowadzić nie tylko w konstrukcjach przystosowanych do tzw. 'dzikiej zabudowy' (...) Taka praktyka jest bowiem możliwa także w nowoczesnym ulu ramkowym, przy każdym rozmiarze i kształcie ramki. Dowodem na przedstawioną tezę jest moja pasieka i wielu moich znajomych. (...) – fragment artykułu (red.)

  • Mgr Dariusz Karwan - Wosk pszczeli
    „(...) Podczas całego procesu pozyskiwania wosku i innych produktów pszczelich, powinna przyświecać nam zasada, że są to produkty naturalne i takimi powinny pozostać. Dlatego w dalszej części artykułu zajmę się tradycyjną metodą pozyskiwania wosku pszczelego, która jest pracochłonna, ale bardzo skuteczna i którą stosował mój dziadek i ojciec. (...)" – fragment artykułu (red.)

  • Wanda Różycka - Biesiada u „Sądeckiego Bartnika" (2)
    W drugiej części relacji z Biesiady u „Sądeckiego Bartnika" autorka przedstawia streszczenia wykładów na temat zagrożeń zdrowotnych rodzin pszczelich w regionie południowej Polski oraz glifosatu, neonikotynoidów i GMO – zabójców pszczół (red.)

  • Krystyna Judka - Doskonały lek z polskich łąk (1)
    Z myślą o sobie można sięgnąć po szczaw, popularnie zwany kobylakiem (red.)
 

ZAPROSZENIE NA I KONFERENCJĘ EUROPEJSKICH MIODOSYTNIKÓW

King Of MeadsPOZNAŃ, 8-9 LISTOPADA 2018 ROKU

Platforma informacyjna o miodach pitnych Kings of Mead ma zaszczyt zaprosić́ Państwa na wydarzenie, jakiego jeszcze nie było. Przy współpracy z EMMA (European Mead Makers Association) i Poznańskimi Targami Piwnymi odbędzie się w Poznaniu w dniach 8-9 listopada 2018 roku I Konferencja Europejskich Miodosytników. Będzie to świetna okazja do wzajemnego spotkania miodosytników z całej Europy, zarówno tych profesjonalnych, jak i tych domowych (...)

Więcej…
 

PRENUMERATA „PSZCZELARSTWA"
na 2018 rok

Szanowni Czytelnicy, uprzejmie informujemy, że:

  • W ciągu roku przedpłata na prenumeratę przyjmowana jest we wszystkich urzędach pocztowych w Polsce w miesiącach: lutym, maju, sierpniu i w listopadzie. Jeden egzemplarz w 2018 roku w prenumeracie pocztowej kosztuje 8,60 zł.

  • W LISTOPADZIE w urzędach pocztowych i u listonoszy przyjmowane będą przedpłaty na „Pszczelarstwo"/2019. Cena 1 egzemplarza – 8,60 zł. Prenumeratę na 2019 rok można zrealizować w listopadzie br. także przez Internet: (https://prenumerata.poczta-polska.pl).

  • w dowolnym terminie można zaprenumerować „Pszczelarstwo" w redakcji, wpłacając 8,80 zł za 1 egzemplarz (do ceny egzemplarza doliczony jest częściowy zwrot kosztów wysyłki) na adres (ul. Świetokrzyska 20, 00-002 Warszawa) lub na rachunek bankowy wydawcy (Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe, ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa, nr 60 2030 0045 1110 0000 0029 9240). Przy zamówieniach zbiorowych (od 15 egzemplarzy miesięcznie) udzielamy 20% rabatu od ceny 1 egzemplarza (8,60 zł). Dla prenumeratorów zagranicznych do ceny 1 egzemplarza (8,60 zł) doliczany jest koszt wysyłki do kraju przeznaczenia.

Redakcja

 

Rośliny dostarczające pyłku o małej zawartości białka

Poza roślinami, z których pszczoły zbierają wartościowy dla nich pyłek, warto wspomnieć o gatunkach roślin wytwarzających pyłek o niskiej zawartości białka. Pyłek taki nie stanowi dla pszczół dobrego pożywienia, choć z różnych względów jest przez nie zbierany. Zanim pszczoły znajdą źródło bardziej wartościowego dla nich pyłku, ten gorszy może być częściowo już przerobiony na pierzgę, przy zużyciu cennej energii życiowej pszczół.

Więcej…
 

Przed nami V Forum Pszczelarskie „Stalowa pszczoła nie istnieje"

Dnia 21 września 2018 roku w stalowowolskiej siedzibie Politechniki Rzeszowskiej odbędzie się Forum Pszczelarskie „Stalowa pszczoła nie istnieje".

Wydarzenie ma charakter konferencji naukowej z udziałem prelegentów z ośrodków akademickich, instytucji i firm zajmujących się ochroną pszczół. Wśród prowadzących będą m.in. pracownicy: Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, Zakładu Pszczelnictwa w Puławach, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Instytutu Włókien Naturalnych w Poznaniu.

Więcej…
 

Program XXXVI Ogólnopolskich Dni Pszczelarza. XIX Dolnośląskie Święto Miodu i Wina

Więcej…
 

Porównanie wartości odżywczych pyłku

W niektórych przypadkach blisko spokrewnione ze sobą rośliny znacznie różnią się wartością odżywczą pyłku. Warto o tym wiedzieć, podejmując decyzję dotyczącą wzbogacenia otoczenia pasieki w pożytki dla pszczół. Koniczyna uważana jest za bardzo cenne źródło pożytku pyłkowego. Opinia jest słuszna w przypadku koniczyny czerwonej – łąkowej, koniczyny białej – rozesłanej. Pyłek tych koniczyn zawiera 22-35% białka. Warto też mieć koniczynę polną (...)

Więcej…
 

„Pszczoły, miód, wosk pszczeli w symboliczno-metaforycznych obrazach. Od Biblii poprzez antyk do liturgii Kościoła"

red. Iwona Wieżel, ks. Grzegorz M. Baran, Kraków: Wydawnictwo „scriptum", 2018, ss. 230

Pszczoły budziły zainteresowanie już od najdawniejszych czasów, nie tylko ze względu na owoce swojej codziennej pracy, czyli miód, wosk itd., ale także z powodu osobliwego sposobu życia, jakie prowadzą w zorganizowanej społeczności pszczelej rodziny. Stąd też stały się bohaterkami literatury na Starożytnym Bliskim Wschodzie już około połowy drugiego tysiąclecia przed Chrystusem, natomiast w obrębie kultury europejskiej pojawiły się w poezji Homera, który (...)

Więcej…
 

esadownictwo

 

OŚWIADCZENIE
Zarządu Polskiego Związku Pszczelarskiego

Zarząd Polskiego Związku Pszczelarskiego protestuje z powodu decyzji podjętej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie tymczasowego dopuszczenia środków ochrony roślin w formie zapraw nasiennych zawierających substancje aktywne z grupy neonikotynoidów stosowanych do zaprawiania nasion rzepaku ozimego.

Więcej…
 

Fenomen w Kleczy Dolnej, czyli „Dni Otwarte Firmy Łysoń"

Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń jest firmą z bogatą, bo aż 30-letnią tradycją, zajmującą się produkcją i sprzedażą artykułów związanych z pszczelarstwem oraz wyrobów miodowych. Co dwa lata organizuje „Dni Otwarte Firmy Łysoń", na które zapraszane jest szerokie grono osób, zapewniając bogaty wachlarz atrakcji, przyciągając tym samym wielu zainteresowanych z różnych środowisk, nie tylko tych, którzy są związani (...)

Więcej…
 

Wspomnienie

Henryk JarmużZe smutkiem informujemy, że nasz kolega – pszczelarz Henryk Jarmuż odszedł 24 maja 2018 roku. Miał 86 lat.

Kolega Henryk był od 1971 roku członkiem Koła Pszczelarzy w Żninie. Uczestniczył aktywnie w pracach Koła. Przez 43 lata nieprzerwanie pełnił funkcję skarbnika Koła, pracę społeczną wykonywał bardzo dokładnie i rzetelnie, z wielkim zaangażowaniem. Henryk Jarmuż poza zbieraniem i rozliczaniem (...)

Więcej…
 

Rośliny dostarczające wartościowego pyłku (część 1)

Nas pszczelarzy najbardziej interesują rośliny obficie nektarujące, czyli te, z których możemy mieć miód. Naukowcy badający życie pszczół alarmują, że słaba obecnie kondycja pszczół może być wynikiem braku w ich diecie wartościowego pokarmu białkowego, którym jest pyłek kwiatowy. Powinniśmy więc poznać rośliny, które są źródłem pyłku bogatego w białko i dbać, żeby pszczoły mogły z nich korzystać. (...)

Więcej…
 

Rośliny z kategorii „posadź – zapomnij"

Szukając idealnej rośliny do wzbogacania pożytków pszczelich w okolicy pasieki, chcielibyśmy, żeby ją posadzić i mieć pewność, że poradzi sobie przez wiele lat bez naszej pomocy. Jednocześnie powinno się myśleć o tym, żeby nie była to roślina uciążliwa dla otoczenia – nie rozsiewała się w dużej odległości od naszej uprawy, a w razie potrzeby dało się ją wyeliminować z miejsca nasadzenia bez angażowania ogromnych sił i środków. (...)

Więcej…
 

Zakwitające wczesną wiosną rośliny z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae)

Kwiaty większości gatunków z rodziny jaskrowatych pozbawione są nektarników – pszczoły jednak odwiedzają je, zbierając pyłek. Zaprezentowane rośliny kwitną wczesną wiosną i mają duże walory ozdobne, dlatego często uprawiane są w ogrodach. Najbardziej rozpowszechniony wśród nich jest zawilec gajowy rosnący w buczynach oraz innych lasach liściastych i mieszanych, gdzie tworzy niekiedy zwarte łany. W Polsce w naturze rośnie również zawilec żółty (...)

Więcej…
 

Rośliny dostarczające wartościowego pyłku (część 2)

Późną wiosną i latem, poza terenami zdominowanymi przez monokultury, pszczoły mają do wyboru kwiaty wielu gatunków roślin. Bazując na danych publikowanych w książce „Żywienie pszczół miodnych" Zbigniewa Lipińskiego oraz danych Centrum Badań Rolnictwa i Środowiska z Bolonii chciałbym przedstawić te, o których wiemy, że ich pyłek jest niezwykle bogaty w białko. Nie są to rośliny zbyt popularne w Polsce, ale ze względu na wartościowy(...)

Więcej…
 

Wspomnienie

W kwietniu bieżącego roku w wieku 78 lat zmarł zasłużony pszczelarz Piotr Lange. Pochodził z rodziny o tradycjach pszczelarskich. Dziadek – Jan Lange prowadził jedną z pierwszych, niewielkich pasiek na terenie Wołomina. W 1956 roku pasiekę przejął Piotr Lange.

Piotr Lange ukończył studia na Wydziale Ogrodniczym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i rozpoczął pracę w Centrali Spółdzielni (...)

Więcej…
 

Monitoring COLOSS zimowych strat rodzin pszczelich w 2017 roku

W 2017 roku Pracownia Chorób Owadów Użytkowych w badaniu zimowych strat rodzin pszczelich w Polsce prowadzonych w ramach sieci naukowej COLOSS, oparła się przede wszystkim na ankiecie internetowej przy wykorzystaniu platformy LimeSurvey (dzięki uprzejmości koordynatora z Danii). Kwestionariusz ankiety był także wydrukowany w „Pszczelarstwie" oraz rozesłany związkom pszczelarskim i na wszystkie adresy e-mail pszczelarzy, które były w naszym posiadaniu.(...)

Więcej…
 

Kwitnące latem rośliny z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae)

W ubiegłym miesiącu prezentowałem rośliny z rodziny jaskrowatych kwitnące wczesną wiosną. Tytułem uzupełnienia, przedstawiam w tym artykule kilka bardzo różniących się od siebie gatunków, które zakwitają w późniejszym terminie. Orlik ogrodowy jest dość pospolicie uprawianą byliną. Czarnuszka natomiast jest rośliną jednoroczną uprawianą nie tylko w ogrodach, ale i na plantacjach zielarskich. Tojad mocny można spotkać w górach, ale również jest sadzony w (...)

Więcej…
 

Rodzaj kocimiętka (Nepeta)

Rodzaj kocimiętka należący do rodziny jasnotowatych, obejmuje blisko 250 gatunków pochodzących z umiarkowanych stref Europy i Azji oraz gór Afryki, w zdecydowanej większości - bylin charakteryzujących się bardzo intensywnym zapachem. Niektóre kocimiętki przyciągają koty, stąd ich nazwa.

Jedynym rodzimym gatunkiem jest podlegająca ochronie kocimiętka naga, zwana też pannońską, rosnąca nielicznie na stanowiskach naturalnych w południowej (...)

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2
 ---
 
© Miesięcznik PSZCZELARSTWO, Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe, 2004-2016
Agroturystyka