O czasopiśmie...

 

     Biologia pszczół|
Gospodarka pasieczna|
          Hodowla i genetyka|
  Pożytki i zapylanie|
           Produkty pszczele|
   Choroby i zatrucia|
         Szkodniki|
                  Apiterapia|

     Inne zapylacze|

 

Nasz miesięcznik – to najstarszy w Polsce magazyn popularyzujący pszczelarstwo – wydawany nieprzerwanie od 1950 roku!

Za cel stawiamy sobie przekazywanie czytelnikom rzetelnej wiedzy na temat wszystkich zagadnień związanych z pszczelarstwem. Jest to możliwe dzięki współpracy z pracownikami jednostek naukowych oraz doświadczonymi  pszczelarzami–praktykami.

Na łamach magazynu:

  • poruszamy ważne dla branży pszczelarskiej problemy;
  • prezentujemy różnorodne opinie i poglądy; 
  • przekazujemy pomocne rady i wskazówki.

 

Kontakt:

Adres redakcji:
ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa,
tel. (22) 50 54 542, (22) 50 54 552, fax. (22) 50 54 542
e-mail: redakcja@miesiecznik-pszczelarstwo.pl lub red.pszczelarstwo@wp.pl

 

Warunki zakupu i prenumeraty PSZCZELARSTWA zamieszczone są w zakładce „Jak kupić?”.

W redakcji dostępne są niektóre numery archiwalne (z roku 2018 i 2019) oraz wszystkie numery z roku 2020 – informacje na ten temat w zakładce „Jak kupić?” lub w redakcji.

 

Składki członkowskie

Członkowie PTN proszeni są o wpłacanie rocznych składek członkowskich w wysokości 20 złotych na konto: 95 2030 0045 1110 0000 0241 1270 w Banku BGŻ.
W sprawie dodatkowych informacji na temat składek można kontaktować się ze skarbnikiem dr. Dariuszem Gerulą.

 

W czerwcowym numerze PSZCZELARSTWA:

  • Miesięcznik PSZCZELARSTWO 06/2018Marek Pogorzelec - Rośliny z kategorii „posadź – zapomnij"

  • Lek. wet. Urszula Imińska, dr n. wet. Anna Gajda - Co pszczelarz powinien wiedzieć o warrozie. Część 5
    W ostatniej części artykułu dotyczącego warrozy omówione sa kwasy organiczne używane przy zwalczaniu choroby (red.)

  • Dr n. wet. Anna Gajda - Problem z nosemozą okiem lekarza weterynarii
    „Ten krótki artykuł powstał w odpowiedzi na liczne pytania ze strony pszczelarzy, jak również w związku z licznymi błędnymi instrukcjami diagnozowania i leczenia nosemozy krążącymi zarówno w Internecie, jak i prasie branżowej. (...)" – fragment artykułu (red.)

  • Dr hab. Grażyna Topolska, lek. wet. Urszula Imińska, dr n. wet. Anna Gajda - Monitoring COLOSS zimowych strat rodzin pszczelich w 2017 roku

  • Igor Pawłyk - Uprawy modyfikowane genetycznie dużym potencjalnym zagrożeniem dla rozwoju pszczelarstwa w Polsce

  • Rozmowa z prof. Janem Narkiewiczem-Jodko
    „(...) Korzyści ekonomiczne z zapylania roślin, jakie przynoszą pszczoły, przekraczają wielokrotnie wartość przyniesionego miodu. Trudno przecenić także wartość innych produktów pszczelich, coraz częściej stosowanych jako leki. Z tych względów w centrum uwagi Komisji Europejskiej i krajów członkowskich Unii powinna być szczególna troska dotycząca ochrony pszczół przed różnymi zagrożeniami związanymi z rozwojem cywilizacji i skażeniem środowiska oraz wspieranie i stwarzanie możliwie najlepszych warunków pracy dla pszczelarzy. (...)" – fragment artykułu (red.)

  • Agata i Mariusz Chachuła - Rodzina pszczela w ciągu roku (6)
    W tej części cyklu artykułów poznamy tańce pszczół (red.)

  • Prof. dr hab. Bogdan Kędzia, mgr farm. Elżbieta Hołderna-Kędzia - Propolis w leczeniu chorób serca i układu krążenia (1)
    „W ostatnich latach obserwuje się stopniowy wzrost liczby przypadków największych zagrożeń dla serca i układu krążenia, a mianowicie choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, hiperlipidemii. Miażdżycy tętnic, stanowiących nadal jeden z najpoważniejszych problemów współczesnego świata. (...) – fragment artykułu (red.)

  • Inż. Józef Marek Majak - Organizacja pracy w rodzinie pszczelej. Część XV
    „(...) Wielu autorów twierdzi, że pszczoły są na tyle doskonałe, że mogą adoptować się do obecnych warunków środowiskowych. Myślenie, że wystarczy powiesić kłody z pszczołami na drzewach, pozbawione jest podstaw wiedzy o nich. Tak dobrze nie jest i pewnie nie będzie w bliskiej przyszłości. Prawdą jest, że pszczoły mają własne mechanizmy dotoksykacyjne, a ich produkty w dużej mierze lub całkowicie pozbawione są zanieczyszczeń środowiskowych. Jaka będzie przyszłość, o tym zadecydują „fruwające geny" w postaci trutni pochodzących z pasiek okolicznych pszczelarzy, czyli trutni pochodzących od wielu ras i linii pszczół, ponieważ pszczół tzw. „miejscowych" już zaadoptowanych nie ma lub jest ich niewiele. (...)" – fragment artykułu (red.)

  • Bartłomiej Maleta - „Musimy być bardziej jak pszczoły" – czyli raport z konferencji w całości poświęconej pszczelarstwu bez zwalczania warrozy (1)
    „W dniach 7-8 kwietnia 2018 roku miałem zaszczyt, ale również i niewątpliwą przyjemność, uczestniczyć w pierwszej w Europie konferencji poświęconej w całości pszczelarstwu niepraktykującemu leczenie pszczół, na której reprezentowałem Stowarzyszenie Pszczelarstwa Naturalnego „Wolne Pszczoły". Konferencja odbyła się w Neusiedl am See we wschodniej Austrii. (...) – fragment artykułu (red.)

  • Piotr Szyszko - Zagraniczna prasówka

  • Mgr Dariusz Karwan - Warto pamiętać
    (...) W tym czasie mamy sporo pracy także przy zwalczaniu nastroju rojowego, wymianie matek i tworzeniu odkładów, które możemy sprzedać lub wykorzystać do zwiększenia siły naszych rodzin jesienią. (...)" – fragment artykułu (red.)

  • Wanda Różycka - Konferencja mazowieckich pszczelarzy
    Artykuł jest relacją z konferencji w Mińsku Mazowieckim (red.)

  • Jacek Jaroń - Na misia
    Artykuł jest opisem „wizyty" niedźwiedzia w pasiece (red.)

  • Krystyna Judka - Ziele świętojańskie – dziurawiec
    Autorka opisuje wartościową roślinę zielarską, która jest źródłem pyłku dla pszczół (red.)

Copyright © 2020, Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe. All Rights Reserved.