Rok 2018

Rodzaj kocimiętka (Nepeta)

Rodzaj kocimiętka należący do rodziny jasnotowatych, obejmuje blisko 250 gatunków pochodzących z umiarkowanych stref Europy i Azji oraz gór Afryki, w zdecydowanej większości - bylin charakteryzujących się bardzo intensywnym zapachem. Niektóre kocimiętki przyciągają koty, stąd ich nazwa.

Jedynym rodzimym gatunkiem jest podlegająca ochronie kocimiętka naga, zwana też pannońską, rosnąca nielicznie na stanowiskach naturalnych w południowej (...)

Więcej…
 

Pożegnanie miłośnika pszczelarstwa – mgr. Zbigniewa Studenckiego

mgr. Zbigniew StudenckiW dniu 12 listopada 2017 roku odszedł od nas emerytowany długoletni dyrektor Muzeum w Sosnowcu. O szerokich jego zainteresowaniach świadczy zorganizowana w 1996 roku w Muzeum w Sosnowcu wystawa zatytułowana „Dawne pszczelarstwo". Wystawa składała się ze zbiorów Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie oraz Muzeum Historii Pszczelarstwa Polskiego Bogdana Szymusika w Krakowie. Zmarły Kolega był entuzjastą rozwoju pszczelarstwa w Zagłębiu. Mgr Z. Studencki brał udział w spotkaniach o tematyce pszczelarskiej organizowanych w Parku Etnograficznym w Chorzowie przez Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach.

Więcej…
 

Barwa oznakowania matek pszczelich

matka 2018Według międzynarodowej umowy w każdym kolejnym roku obowiązuje inna barwa znakowania matek pszczelich. Barwa biała przypisywana jest latom wygryzania się matki pszczelej z końcową cyfrą roku 1 i 6, żółta – 2 i 7, czerwona – 3 i 8, zielona – 4 i 9 oraz niebieska 5 i 0.

W 2018 roku obowiązuje CZERWONA barwa znakowania matek pszczelich.

fot. R. Chrzanowski

 

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.)

Hyzop należy do najcenniejszych roślin miododajnych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, jest półkrzewem należącym do rodziny jasnotowatych. Roślina zakwita w pierwszej połowie lipca, kwitnie do końca sierpnia, osiągając wydajność miodową 400 kg/ha. Dodatek wziątku z hyzopu poprawia walory smakowe miodu.

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 następna > ostatnia >>

Strona 5 z 5
 ---
 
© Miesięcznik PSZCZELARSTWO, Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe, 2004-2016
Agroturystyka