Miesięcznik PSZCZELARSTWO 

Najstarszy w Polsce magazyn branżowy - wydawany nieprzerwanie od 1950 roku

Miesięcznik Pszczelarstwo - Marzec 2025

Marzec 2025

Szanowni Państwo,
wkrótce można będzie sprawdzić, w jakiej kondycji są pszczoły po zimie. Wspominam o tym, ponieważ już w listopadzie ubiegłego roku docierały do mnie informacje o dużych stratach rodzin. Na podstawie kilku rozmów trudno jednak ocenić, czy były to sporadyczne przypadki, czy rzeczywiście znowu będziemy mieli do czynienia z masowymi upadkami rodzin. W ciągu ostatnich dwóch, trzech lat pszczelarze nie skarżyli się na problem z pomyślnym przebiegiem zimowli. Czy tej wiosny będzie inaczej? Czy sprawdzą się niestety przewidywania, że ostatnie, bardzo długie lato spowodowało drastyczne nasilenie poziomu inwazji roztocza Varroa destructor, a w konsekwencji wzrost śmiertelności pszczół? Do tego zagadnienia nawiązuje jeden z artykułów, w którym autor zwraca uwagę na potrzebę weryfikacji dotychczasowych metod zwalczania pasożyta i wskazuje na konieczność szerokiego upowszechnienia i wdrażania w pasiekach technik biotechnicznych. Idea powrotu do skądinąd znanych od lat zabiegów jest wciąż ta sama – ograniczenie stosowania preparatów chemicznych w trosce o bezpieczeństwo zdrowotne produktów pszczelich.

W tym kontekście nieodzowna jest także możliwość oceny jakości pozyskiwanych w pasiekach produktów. Z tego względu dzielimy się z Czytelnikami niezwykle ważną informacją. Otóż w Zakładzie Pszczelnictwa w Puławach odbyło się pod koniec stycznia uroczyste otwarcie nowej siedziby Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich. Oddanie do użytku nowoczesnego obiektu, wyposażonego w zaawansowaną technologicznie infrastrukturę i wysokiej klasy aparaturę, otwiera ogromne możliwości zarówno w sferze badań naukowych, jak również badań usługowych, realizowanych na rzecz sektora pszczelarskiego. Przedstawiamy zatem ofertę analizy laboratoryjnych, których wykonanie pszczelarze mogą zlecić puławskiemu Laboratorium już w tej chwili, ale także zakres badań planowanych w niedalekiej przyszłości. Warunki pracy stworzone w Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego pozwalają wierzyć, że jednostka będzie pełniła wiodącą rolę w działaniach, które pomogą w budowaniu u konsumentów przekonania o dobrej jakości produktów pszczelich, gwarantującej ich prozdrowotne właściwości. 

Zapraszam zatem do spędzenia kilku wolnych chwil z „Pszczelarstwem”.

Krystyna Pohorecka

zobacz więcej
W numerze - Marzec 2025 W numerze - Marzec 2025 W numerze - Marzec 2025

Czytaj na stronie

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ