Luty 2024
Szanowni Państwo,
styczeń pozwolił nam nacieszyć oczy zimowym pejzażem – pozachwycać się pięknem przysypanego śniegiem świata. Mimo że mamy środek zimy, na powrót do pasiek przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Dłuższe dni sprawiają jednak, że coraz częściej myślimy o nowym sezonie. Jak zawsze służymy pomocą. W lutowym wydaniu znajdziemy wszystko to, co pszczelarz powinien wiedzieć, aby dobrze przygotować się do nadchodzącego sezonu.
Jakość produktów pszczelich należy do tych problemów współczesnego pszczelarstwa, o których mówi się najczęściej. Jednym z proponowanych rozwiązań tej kwestii jest wprowadzenie dodatkowych, obligatoryjnych metod badania miodu, pyłku czy wosku. Z perspektywy nieodległych zmian celowe wydaje się przywołanie i całościowe omówienie tematu dotyczącego właściwości fizykochemicznych miodu – tych, które są przedmiotem oceny jego jakości handlowej oraz obowiązujących metod analiz laboratoryjnych.
Sądzę, że poza wiedzą praktyczną warto poznać niezwykle cenne refleksje jednego z autorów i wraz z nim podjąć próbę odpowiedzi na pytanie: dokąd zmierzamy?
Życzę ciekawej lektury.
Krystyna Pohorecka
- Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
- Liczba stron: 40
- ISSN: 0478-7080
Cena wersji papierowej:
14,00 zł
Cena wersji elektronicznej:
10,00 zł
W lutym:
GOSPODARKA PASIECZNA
-
LUTY TO DOPIERO POŁOWA KALENDARZOWEJ ZIMY, ALE PÓŁMETEK ZIMOWANIA PSZCZÓŁ ZOSTAŁ DAWNO OSIĄGNIĘTY
dr hab. Dariusz Gerula
Brak pracy w pasiece zimą dla pszczelarzy nie oznacza beztroskiego odpoczynku. Ten czas chociaż w części należy poświęcić na przygotowania do kolejnego sezonu. -
ZASIEDLANIE ULA LUDOWEGO I PRZEGLĄDY RODZIN
Mateusz Viste
Jak wprowadzić pszczoły do ula? Kiedy należy to zrobić i czym kierować się
przy wyborze metody zasiedlenia? -
EKSTRAKT Z KONOPI SIEWNEJ (CANNABIS SATIVA L.) W GOSPODARCE PASIECZNEJ (materiał sponsorowany – red.)
dr hab. Paweł Migdał
Ekstrakt z konopi siewnej (Cannabis sativa L.) w ostatnich latach zyskał znaczną popularność i znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia człowieka, m.in. w produkcji rolniczej. Dzięki prowadzonym badaniom wciąż odkrywane są jego nowe właściwości i możliwości wykorzystania.
PRODUKTY PSZCZELE
-
MIODOWE VADEMECUM [1]
dr hab. Teresa Szczęsna, prof. IO
Rozpoczynamy cykl artykułów poświęconych charakterystyce właściwości fizycznych i chemicznych miodu oraz metod badania jego jakości i obowiązujących w tym zakresie wymagań.
BIOLOGIA PSZCZÓŁ
-
JEDNOOCZNOŚĆ U ROBOTNICY PSZCZOŁY MIODNEJ
dr Artur Kania
Jak postępować z pszczołami-cyklopkami o połączonej parze oczu złożonych?
Przedstawiamy genezę schorzenia oraz zalecenia dotyczące chowu.
PRAWODAWSTWO PSZCZELARSKIE
-
ODSZKODOWANIE ZA ZNISZCZENIE PASIEKI LUB WYTRUCIE PSZCZÓŁ
adw. Łukasz Tecław
Jakie instrumenty zapewnia prawo cywilne w sytuacji, gdy mamy do czynienia z otruciem pszczół bądź zniszczeniem pasiek?
POŻYTKI I ZAPYLANIE
-
BYLICA
dr inż. Zofia Kaczmarek
Bylica jest rośliną pyłkodajną, wzbogacającą bazę pożytkową pszczół. Cenną dla nich zwłaszcza w lecie, kiedy to źródeł pyłku jest znacznie mniej niż wiosną.
APITERAPIA
-
APITERAPIA W BRAZYLII
dr Anna Kurek-Górecka
Trzy typy, 14 klas. Brazylia zajmuje trzecie miejsce w produkcji propolisu na świecie. Podobnie jak lokalne odmiany miodu propolis z Ameryki Południowej zawiera specyficzne związki chemiczne, co odróżnia go od produktów z innych rejonów świata.
PUNKT WIDZENIA
-
CZY WIEDZA PSZCZELARSKA MUSI ZATACZAĆ KOŁO?
Jacek Kacperski
Jak długo trzeba uczyć się pszczelarstwa, aby chów pszczół nie był pasmem mniejszych lub większych błędów? Kilka refleksji pszczelarza z 30-letnim doświadczeniem. -
ZASADA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU, CZYLI CZAS ZMIENIĆ SPOSÓB MYŚLENIA [1]
Bartłomiej Maleta
Rewolucja zaczęła się od pługa. Dziś potrzebujemy nowego zwrotu, żeby spowolnić tempo zmian klimatycznych.
HISTORIA PSZCZELARSTWA
-
MIEDZYWOJNIE: ODRODZENIE STRUKTUR PSZCZELARSTWA W MAŁOPOLSCE [1]
Krzysztof Gawłowski
Przedstawiamy krótką historię pszczelarstwa na terenie województwa krakowskiego po odzyskaniu przez Polskę niepodległości.