Miesięcznik Pszczelarstwo

Maj 2021

Szanowni Czytelnicy,
przed nami najpiękniejszy miesiąc w roku: maj to bogactwo kwitnących roślin, feeria barw, festiwal zapachów. Miejmy nadzieję, że w tym roku pogoda nie zawiedzie i pozwoli pszczołom skorzystać z tej obfitości pożytku.

Maj rozpoczyna najbardziej pracowity okres w sezonie pasiecznym. I chociaż czasu na czytanie prasy pszczelarskiej mamy mniej, to jednak warto zajrzeć do „Pszczelarstwa”, w którym znajdą Państwo wiele praktycznych wskazówek, m. in.: jak poszerzać rodziny, hodować matki na własne potrzeby czy robić odkłady. 

Niestety maj dla pszczół ma także swoją ciemną stronę – ryzyko zatrucia środkami ochrony roślin. Wiedza, co robić w takiej sytuacji, gdzie można się zwrócić po pomoc, jest niezbędna, ale z całego serca życzymy wszystkim pszczelarzom, aby okazała się nieprzydatna.

 

Krystyna Pohorecka
 

  • Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
  • Liczba stron: 50
  • ISSN: 0478-7080

Cena:

10,00 zł

W maju:

 

GOSPODARKA PASIECZNA

  • MAJ W PASIECE
    Marek Podlewski
    Majowy rozkwit przyrody oraz rozwijające się rodziny to widok napawający nas entuzjazmem. Chciałoby się powiedzieć „chwilo trwaj….”. W rodzinach kończy się wymiana starych zimowych pszczół na młode. Pojawiają się pożytki towarowe, które w wielu regionach stanowią ponad połowę pożytków zebranych przez pszczoły w ciągu całego sezonu.
  • ODKŁADY ZBIORCZE
    dr hab. Krzysztof Olszewski prof. UP w Lublinie
    Odkłady zbiorcze to mało znana, lecz warta uwagi metoda tworzenia odkładów. Mogą być one wykorzystane na wiele sposobów, ponadto mają znacznie więcej zalet niż odkłady tworzone sposobem tradycyjnym.

POŻYTKI I ZAPYLANIE

  • KLONY OBCE
    Marek Pogorzelec
    Różnorodność klonów budzi zachwyt i zainteresowanie nie tylko miłośników ogrodów, ale też urbanistów, bo niektóre świetnie znoszą niewygody związane z wegetacją w otoczeniu betonu, spalin, a także niedostatek wody. Gatunki klonów sprowadzane z innych części świata są atrakcyjne, ale bywają też zagrożeniem. czytaj więcej
  • CENNE ROŚLINY W ŁĄKOWEJ DARNI
    dr Zofia Kaczmarek
    Obszar łąk i pastwisk w Polsce zajmuje ponad cztery miliony hektarów. Tereny te, niekoszone, mogłyby stanowić doskonałą bazę pożytkową dla pszczół. Ich rola w kształtowaniu pożytku i miejsc bytowania pszczołowatych jest ciągle niedoceniona i mało poznana. Tymczasem na łąkach znajdziemy dziesiątki cennych dla pszczelarstwa roślin.

HODOWLA PSZCZÓŁ

  • HODOWLA MATEK PSZCZELICH W NIEMCZECH
    dr Benedikt Polaczek
    Hodowla matek pszczelich prowadzona w Niemczech różni się od naszej, rodzimej – opiera się zaledwie na kilku liniach, wszystkie są stare i sprawdzone. Natomiast doświadczenie w zakresie samodzielnego wychowu matek do własnej pasieki i wyboru najlepszej matki ma uniwersalny charakter.

ULE I SPRZĘT PASIECZNY

  • JAK ZROBIĆ URZĄDZENIE DO WYTŁACZANIA WĘZY 
    Igor Pawłyk
    Na życzenie pszczelarzy, którzy kontaktowali się z autorem artykułu na temat metody wyrobu węzy w warunkach domowych [„Pszczelarstwo”, kwiecień 2021], w kolejnym numerze przedstawiony został sposób wykonania urządzenia do wytłaczania węzy. Jest to dokumentacja uproszczona, która pokazuje jego schemat i zasadę działania.

CHOROBY • SZKODNIKI • ZATRUCIA

  • ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN A ZDROWIE PSZCZÓŁ. ZATRUCIA: PRZYCZYNY, OBJAWY, POSTĘPOWANIE 
    dr Tomasz Kiljanek, prof. dr hab. Andrzej Posyniak
    Każdy środek ochrony roślin zanim zostanie dopuszczony do stosowania podlega starannej ocenie pod względem potencjalnego zagrożenia dla pszczół miodnych. Każdy też jest zaopatrzony w instrukcję, zawierającą ściśle określone warunki jego stosowania.  Dlaczego zatem każdego roku dochodzi do zatruć pszczół? Jak je rozpoznać? Co robić w takich przypadkach? 
  • KWAS MRÓWKOWY W WALCE Z WARROZĄ
    lek. wet. Marek Bykowy, dr hab. Paweł Chorbiński prof. UPWr
    W starciu z Varroa coraz większą uwagę poświęca się substancjom chemicznym, popularnie określanym jako „lekka chemia”. Prawidłowo stosowane kwasy organiczne łączą skuteczność działania ze stosunkowo niewielkim wpływem na rodzinę pszczelą. 

PRODUKTY PSZCZELE

  • METODY OCENY POCHODZENIA I JAKOŚCI MIODU PSZCZELEGO
    dr hab. Izabela Jasicka-Misiak prof. UO
    W dobie globalnej produkcji żywności ocena autentyczności artykułów spożywczych jest ważną sferą działań zapewniających ich lepszą jakość. Konsumenci świadomie dokonując wyboru produktów kierują się informacjami o ich pochodzeniu i właściwościach. 

LISTY CZYTELNIKÓW

  • POLEMIKA
    Ryszard Krzyśka
    Chciałbym bardzo podziękować Panu Zdzisławowi Walickiemu za ustosunkowanie się do mojego artykułu Waga informacji o naszych pszczołach, gdzie jedynie w skrótowej formie opisałem możliwości systemu ULmonitor. Przedstawiłem kilka niezwiązanych ze sobą przypadków i starałem się pokazać, że żaden system nie zastąpi wiedzy pszczelarza. Każdy z nas sam powinien wiedzieć, co dzieje się w jego ulach – zwłaszcza latem. Znaczenie biznesowe mają jedynie wagi pasieczne, natomiast rejestracja temperatury i wilgotności to ciekawostki dla tych, którzy nie traktują pszczół wyłącznie komercyjnie jak roboty do produkcji miodu. czytaj więcej

HETMANKI-ZGADYWANKI

  • ZAGADKI
    Przygotowała: Jadwiga Barbara Caban
    Zapraszamy do zabawy. Przedstawiamy zagadki, przygotowane przez pszczelarkę, Jadwigę Barbarę Caban. Pierwszy Czytelnik, który odgadnie wszystkie odpowiedzi i prześle je mailowo na adres: redakcja@miesiecznik-pszczelarstwo.pl otrzyma bezpłatną prenumeratę pisma na dowolny kwartał. Odpowiedzi w numerze 6/2021.

 

Zapraszamy do lektury ….
 

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ