Miesięcznik Pszczelarstwo

Styczeń 2025

Szanowni Państwo,

u progu 2025 roku, w imieniu członków zarządu Pszczelniczego Towarzystwa Naukowego, Rady Programowej „Pszczelarstwa” oraz zespołu redakcyjnego życzę wszystkim Czytelnikom naszego miesięcznika przede wszystkim dużo zdrowia i siły, tak potrzebnych do zmagania się z trudami dnia codziennego. Niech ten rok przyniesie jak najwięcej dobrych, spokojnych chwil i radosnych przeżyć, niech roztoczy przed Państwem mnóstwo wspaniałych możliwości, pozwoli na realizację planów i marzeń. Wszystkiego najlepszego!

Wraz z życzeniami przekazujemy kolejną porcję fachowej wiedzy. Tym razem styczniowe wydanie „Pszczelarstwa” otwiera artykuł Wojciecha Kołodyńskiego – absolwenta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na kierunku Zootechnika, który jest piątym pokoleniem pszczelarzy w swojej rodzinie. W tym roku to właśnie on będzie opowiadał o swoich metodach prowadzenia gospodarki pasiecznej. Jestem głęboko przekonana, że zarazi Czytelników swoją pasją, a wiele jego pomysłów stanie się inspiracją do podejmowania nowych rozwiązań. Wśród innych równie ciekawych tematów znajdziecie Państwo ostatnią część cyklu poświęconego szerszeniowi Vespa velutina. Tym razem autor koncentruje się na metodach walki, stosowanych w regionach, w których ten drapieżnik już się zadomowił. Zapraszamy także na rozmowę o pszczelarskiej drodze Łukasza Waryasa – Pszczelarza Roku 2024. 

Miłej lektury,
Krystyna Pohorecka
 

  • Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
  • Liczba stron: 40
  • ISSN: 0478-7080

Cena wersji papierowej:

14,00 zł

Cena wersji elektronicznej:

10,00 zł

W styczniu:

GOSPODARKA PASIECZNA 

  • ZARZĄDZANIE PRZEZ USYSTEMATYZOWANIE czyli schematy, arkusze i „beczułki”
    Wojciech Kołodyński
    Planowanie, przestrzeganie określonych reguł i uporządkowane wykonywanie czynności, zdaniem autora tegorocznego cyklu artykułów o gospodarce pasiecznej w znacznym stopniu ułatwiają prowadzenie pasieki. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić pszczołom lepszą opiekę.

CHOROBY SZKODNIKI ZATRUCIA

  • WROGOWIE PSZCZÓŁ I OWOCÓW U NASZYCH BRAM [3]
    prof. dr hab. Zbigniew Lipiński
    Sposobów eliminacji tego drapieżnika jest kilka – od prostych pułapek do zaawansowanych technologicznie urządzeń. Ich znajomość może już wkrótce okazać się bardzo przydatna.

POŻYTKI I ZAPYLANIE

  • ROŚLINY INWAZYJNE ŹRÓDŁEM POKARMU PSZCZOŁY MIODNEJ
    dr inż. Aneta Sulborska-Różycka
    Kwiaty roślin inwazyjnych mogą dostarczać, niezbędnego dla pszczoły miodnej i dzikich zapylaczy, pokarmu białkowego i węglowodanowego. Niemniej rośliny te stanowią zagrożenie dla rodzimej flory, a negatywne skutki związane z ich rozprzestrzenianiem są zdecydowanie większe aniżeli zyski, jakie mogą przynieść. Wiele gatunków inwazyjnych zostało rozpropagowanych przez pszczelarzy, którzy upatrywali w nich źródło obfitego pożytku, pojawiającego się nierzadko w okresie, kiedy nie kwitną już inne rośliny, z których można pozyskać miód towarowy

PRODUKTY PSZCZELE

  • PYŁEK FERMENTOWANY – LABORATORYJNY SUBSTYTUT PIERZGI
    dr inż. Michał Miłek
    Dowiedziono, że fermentacja pyłku pszczelego w warunkach laboratoryjnych jest możliwa i pozwala na otrzymanie wysokiej jakości substytutu naturalnej pierzgi. Proces wymaga jednak dalszej optymalizacji, kontynuacji badań jakości i aktywności produktu, a także analizy ekonomicznej produkcji

BIOLOGIA PSZCZÓŁ

  • JAK KARL VON FRISCH ODKODOWAŁ JĘZYK PSZCZÓŁ [2]
    tłumaczenie: Andrzej Rajca
    Tekst jest wolnym tłumaczeniem fragmentów treści oryginalnego wykładu, dostępnego na witrynie noblowskiej (https://www.nobelprize.org/). Publikujemy je za uprzejmą zgodą pracowników Instytutu Noblowskiego. 

APITERAPIA

  • APITERAPIA W PRAKTYCE: PRODUKTY PSZCZELE W TERAPII KASZLU
    Arkadiusz Ciołkowski
    Kaszel kojarzony jest najczęściej z chorobami układu oddechowego, takimi jak przeziębienie, grypa, zapalenie płuc czy oskrzeli. W rzeczywistości może być również objawem schorzeń innych narządów. Miód stosowany jest przy zwalczaniu kaszlu, przede wszystkim ze względu na wykrztuśne oraz łagodzące podrażnienia właściwości.

ROZMOWA MIESIĄCA

  • ŁUKASZ WARYAS: „INNOWACJE, DYWERSYFIKACJA I BUDOWANIE MARKI – BEZ TEGO NIE DA SIĘ DZIŚ BYĆ PSZCZELARZEM ZAWODOWYM”
    W październiku ubiegłego roku został laureatem organizowanego przez Akademię Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju konkursu na najlepszego pszczelarza w kraju, otrzymując zaszczytny tytuł „Pszczelarz Roku 2024”. Odpowiedź na pytanie, dlaczego właśnie On kryje się po części w opinii osób, które nabyły produkty z pasieki Łukasz Waryas – wszyscy klienci nagrodzili je maksymalną liczbę punktów. Ta jednomyślność świadczy o ich świetnej jakości i przeczy słowom przysłowia „jeszcze się taki nie urodził…”. O tym, jak udało mu się dotrzeć do miejsca, w którym jest obecnie, czyli o swojej pszczelarskiej drodze Łukasz Waryas opowiada w rozmowie z Krystyną Pohorecką.

LUDZIE ∙ MIEJSCA ∙ WYDARZENIA

  • KSIĄDZ STANISŁAW MAZAK OBYWATELEM LWOWA I PSZCZYNY 
    Adam Wilczyński
    Sekcja Historyczna Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach podejmuje wiele działań mających na celu upamiętnienie osób szczególnie zasłużonych dla jego powstania i rozwoju. Jedną ze znanych postaci był ks. Stanisław Mazak.

  • PSZCZELARSKIE MIGAWKI Z KRAJU
    Kamila Cyfra

  • PSZCZELARSKIE MIGAWKI ZE ŚWIATA
    Piotr Szyszko
     

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ