Artykuły

EURL ds. zdrowia psczół, 01-10-2023
Jak rozpoznać groźne osowate
Ulotka informacyjna opracowana przez Laboratorium Referencyjne ds. Zdrowia Pszczół Unii Europejskiej z siedzibą w Sophia Antipolis (Francja), przekazana do rozpowszechnienia[...]

Paweł Chorbiński, 01-10-2023
Międzypokoleniowa stymulacja immunologiczna szansą na ograniczenie chorób czerwiu
Ssaki dystansują owady pod względem odporności adaptacyjnej. Okazuje się jednak, że brak zdolności wytwarzania przeciwciał rekompensują owadom inne mechanizmy obrony przed patogenami, również[...]

Zofia Kaczmarek, 01-10-2023
Żmijowiec zwyczajny
Nazwę zawdzięcza wystającym z korony kwiatu pręcikom, przypominającym język żmii. W tradycji ludowej żmijowiec bywa nazywany bożym biczem, jaszczurnikiem, szczurowym zielem, wołowym językiem,[...]

Mateusz Viste, 01-10-2023
Ul ludowy: bezinwazyjna gospodarka pasieczna
Inaugurujemy cykl artykułów poświęconych gospodarowaniu w ulu Warrégo. Ich autor, Mateusz Viste jest tłumaczem piątej edycji Pszczelarstwa dla wszystkich Emila Warrégo,[...]

Krzysztof Olszewski, 01-10-2023
Październik w pasiece. Przemyślenia dotyczące współczesnych uli
Jeszcze za wcześnie na przeprowadzenie ostatniego zabiegu przeciw warrozie. W razie konieczności warto zrobić korektę ułożenia gniazda. Niezbędne może okazać się także[...]

Zofia Kaczmarek, Maciej Ratajczak, 01-09-2023
Bluszcz pospolity: wertykalne pszczele pastwisko
Sadźmy bluszcz! Nie tylko na wsiach, ale i w miastach. W rankingu roślin miododajnych zajmuje bardzo wysoką pozycję. Może być alternatywnym źródłem pożytku dla pszczół.[...]

Igor Pawłyk, 01-09-2023
Zimowanie matek
W jaki sposób bezpiecznie zazimować matki? Przedstawiamy trzy sprawdzone sposoby. Wielu pszczelarzy (przede wszystkim hodowcy matek) stara się przyswoić technologię przezimowania[...]


Elżbieta Hołderna-Kędzia, 01-09-2023
Zastosowanie produktów pszczelich w prokreacji
Produkty pszczele coraz częściej wykorzystuje się w leczeniu chorób narządów płciowych kobiet i mężczyzn oraz niepłodności. Korzystne właściwości odżywcze, energetyczne[...]