Miesięcznik Pszczelarstwo

Lipiec 2022

Szanowni Państwo,

wiele wskazuje na to, że po kilku chudych pszczelarskich sezonach tegoroczny okaże się miodem płynący, i to nie tylko wielokwiatowym. Smakoszom miodów odmianowych można będzie zaoferować nie tylko rzepakowy, ale też akacjowy, a miejmy nadzieję, że i… lipowy. Przy tej okazji warto upowszechniać wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości miodu i jego korzystnego wpływu na układ pokarmowy, zarówno pszczół, jak i człowieka.

Z satysfakcją odnotowujemy również, że tematy poruszane na łamach „Pszczelarstwa” nie pozostają bez echa. Przedstawiamy kolejny głos w dyskusji na temat kierunków w hodowli pszczół. Ciekawych i inspirujących do przemyśleń tematów jest znacznie więcej. 

Miłej lektury…

Krystyna Pohorecka

 

  • Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
  • Liczba stron: 40
  • ISSN: 0478-7080

Cena wersji papierowej:

10,00 zł

Cena wersji elektronicznej:

9,00 zł

W lipcu:

GOSPODARKA PASIECZNA 

  • PORADY Z PSZCZELEJ WOLI:  LIPIEC
    Tomasz Kędziora
    Lipiec to dla większości pasiek w Polsce ostatni miesiąc pozyskiwania miodów odmianowych. Nawet najsłabsze rodziny doszły już do odpowiedniej siły i będą mogły wykazać się na pożytku lipowym lub gryczanym.

CHOROBY • SZKODNIKI • ZATRUCIA

  • BARIERY ANATOMICZNE I FUNKCJONALNE CHRONIĄCE PSZCZOŁY PRZED ZAKAŻENIAMI I INWAZJAMI PASOŻYTNICZYMI – ODPORNOŚĆ UKŁADU POKARMOWEGO 
    dr  Marek W. Chmielewski
    Odporność pszczół miodnych na wirusy, bakterie i inne patogeny może być względna lub bezwzględna. W jaki sposób pszczoły bronią się  przed tego typu zagrożeniami?

POŻYTKI I ZAPYLANIE

  • ŻYWOKOST LEKARSKI: ROŚLINA MIODODAJNA, PASTEWNA I LECZNICZA 
    dr inż. Zofia Kaczmarek
    W stanie dzikim spotkamy go niemal w całej Europie. Bywa nazywany także „kosztywałem” bądź „żywą kością”. Żywokost jest bogatym źródłem białka. O jego kwiaty pszczoły konkurują z trzmielami. Czytaj więcej…

PUNKT WIDZENIA

  • „PO OWOCACH ICH POZNACIE”…,CZYLI GARŚĆ PRZEMYŚLEŃ PO LEKTURZE WYWIADU Z PRZEMYSŁAWEM SZELIGĄ
    Bartłomiej Maleta
    Hodowla pszczół w Polsce jest przedmiotem nieustających dyskusji  – ścierania się różnych poglądów, prezentowania własnych przekonań i punktów widzenia...Poznajmy perspektywę, z której na to zagadnienie patrzy kolejny uczestnik tej odwiecznej debaty.
  • PODGRZEWANIE RODZIN PSZCZELICH (2)
    Stefan Jerzy Siudalski
    Jednym z przykładów praktyki pszczelarskiej znacznie odbiegającej od naturalnego trybu życia pszczół jest podgrzewanie uli. Podstawowym argumentem wysuwanym przez zwolenników tego typu ingerencji jest lepsza kondycja rodzin w okresie zimowania i na przedwiośniu.
  • SYTUACJE KRYZYSOWE W PSZCZELARSTWIE 
    dr inż. Maciej Winiarski
    Gospodarstwo pasieczne, jak każda firma, narażone jest na sytuacje konfliktowe. Jak je rozwiązywać radzi doświadczony pszczelarz. Czytaj więcej…

APITERAPIA

  • WPŁYW MIODU NA FLORĘ JELITOWĄ CZŁOWIEKA
    Elżbieta Hołderna-Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia
    Naturalne produkty pszczele mają właściwość regulowania składu mikroflory ekosystemu jelitowego człowieka. Potwierdzono ich aktywność prebiotyczną i probiotyczną.

PRZEGLĄD BADAŃ

  • SPRAWOZDANIE Z 59. NAUKOWEJ KONFERENCJI PSZCZELARSKIEJ (2)
    dr Piotr Skubida, lek. wet. Marta Skubida
    Dwudniowa 59 Naukowa Konferencja Pszczelarska, podobnie jak poprzednia odbyła się w  dniach 8–9 marca, w trybie on-line. Podczas sesji plenarnych oraz posterowych tegorocznego spotkania w Puławach dużo uwagi poświęcono zagadnieniom dotyczącym chorób, szkodników i zatruć pszczół oraz, związanym z nimi, problemom pozostałości zarówno środków ochrony roślin, jak i antybiotyków.

HISTORIA PSZCZELARSTWA

  • PSZCZELARSTWO W SZTUCE MEDALIERSKIEJ: ZWIĄZKI I KOŁA PSZCZELARSKIE
    dr inż. Hieronim Czerwieniec
    Od połowy XIX wieku obserwujemy w Europie dynamiczny rozwój podmiotów reprezentujących środowisko wiejskie. Zaczynają powstawać towarzystwa, zabezpieczające interesy rolników, w tym pszczelarzy. Na terenie Polski zarówno czas ich powstawania, jak też aktywność uzależnione były od decyzji zaborcy. Największą niechęć przejawiały władze rosyjskie. Czytaj więcej…

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ