Lipiec 2022
Szanowni Państwo,
wiele wskazuje na to, że po kilku chudych pszczelarskich sezonach tegoroczny okaże się miodem płynący, i to nie tylko wielokwiatowym. Smakoszom miodów odmianowych można będzie zaoferować nie tylko rzepakowy, ale też akacjowy, a miejmy nadzieję, że i… lipowy. Przy tej okazji warto upowszechniać wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości miodu i jego korzystnego wpływu na układ pokarmowy, zarówno pszczół, jak i człowieka.
Z satysfakcją odnotowujemy również, że tematy poruszane na łamach „Pszczelarstwa” nie pozostają bez echa. Przedstawiamy kolejny głos w dyskusji na temat kierunków w hodowli pszczół. Ciekawych i inspirujących do przemyśleń tematów jest znacznie więcej.
Miłej lektury…
Krystyna Pohorecka
- Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
- Liczba stron: 40
- ISSN: 0478-7080
Cena wersji papierowej:
10,00 zł
Cena wersji elektronicznej:
9,00 zł
W lipcu:
GOSPODARKA PASIECZNA
-
PORADY Z PSZCZELEJ WOLI: LIPIEC
Tomasz Kędziora
Lipiec to dla większości pasiek w Polsce ostatni miesiąc pozyskiwania miodów odmianowych. Nawet najsłabsze rodziny doszły już do odpowiedniej siły i będą mogły wykazać się na pożytku lipowym lub gryczanym.
CHOROBY • SZKODNIKI • ZATRUCIA
- BARIERY ANATOMICZNE I FUNKCJONALNE CHRONIĄCE PSZCZOŁY PRZED ZAKAŻENIAMI I INWAZJAMI PASOŻYTNICZYMI – ODPORNOŚĆ UKŁADU POKARMOWEGO
dr Marek W. Chmielewski
Odporność pszczół miodnych na wirusy, bakterie i inne patogeny może być względna lub bezwzględna. W jaki sposób pszczoły bronią się przed tego typu zagrożeniami?
POŻYTKI I ZAPYLANIE
- ŻYWOKOST LEKARSKI: ROŚLINA MIODODAJNA, PASTEWNA I LECZNICZA
dr inż. Zofia Kaczmarek
W stanie dzikim spotkamy go niemal w całej Europie. Bywa nazywany także „kosztywałem” bądź „żywą kością”. Żywokost jest bogatym źródłem białka. O jego kwiaty pszczoły konkurują z trzmielami. Czytaj więcej…
PUNKT WIDZENIA
- „PO OWOCACH ICH POZNACIE”…,CZYLI GARŚĆ PRZEMYŚLEŃ PO LEKTURZE WYWIADU Z PRZEMYSŁAWEM SZELIGĄ
Bartłomiej Maleta
Hodowla pszczół w Polsce jest przedmiotem nieustających dyskusji – ścierania się różnych poglądów, prezentowania własnych przekonań i punktów widzenia...Poznajmy perspektywę, z której na to zagadnienie patrzy kolejny uczestnik tej odwiecznej debaty. - PODGRZEWANIE RODZIN PSZCZELICH (2)
Stefan Jerzy Siudalski
Jednym z przykładów praktyki pszczelarskiej znacznie odbiegającej od naturalnego trybu życia pszczół jest podgrzewanie uli. Podstawowym argumentem wysuwanym przez zwolenników tego typu ingerencji jest lepsza kondycja rodzin w okresie zimowania i na przedwiośniu. - SYTUACJE KRYZYSOWE W PSZCZELARSTWIE
dr inż. Maciej Winiarski
Gospodarstwo pasieczne, jak każda firma, narażone jest na sytuacje konfliktowe. Jak je rozwiązywać radzi doświadczony pszczelarz. Czytaj więcej…
APITERAPIA
- WPŁYW MIODU NA FLORĘ JELITOWĄ CZŁOWIEKA
Elżbieta Hołderna-Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia
Naturalne produkty pszczele mają właściwość regulowania składu mikroflory ekosystemu jelitowego człowieka. Potwierdzono ich aktywność prebiotyczną i probiotyczną.
PRZEGLĄD BADAŃ
- SPRAWOZDANIE Z 59. NAUKOWEJ KONFERENCJI PSZCZELARSKIEJ (2)
dr Piotr Skubida, lek. wet. Marta Skubida
Dwudniowa 59 Naukowa Konferencja Pszczelarska, podobnie jak poprzednia odbyła się w dniach 8–9 marca, w trybie on-line. Podczas sesji plenarnych oraz posterowych tegorocznego spotkania w Puławach dużo uwagi poświęcono zagadnieniom dotyczącym chorób, szkodników i zatruć pszczół oraz, związanym z nimi, problemom pozostałości zarówno środków ochrony roślin, jak i antybiotyków.
HISTORIA PSZCZELARSTWA
- PSZCZELARSTWO W SZTUCE MEDALIERSKIEJ: ZWIĄZKI I KOŁA PSZCZELARSKIE
dr inż. Hieronim Czerwieniec
Od połowy XIX wieku obserwujemy w Europie dynamiczny rozwój podmiotów reprezentujących środowisko wiejskie. Zaczynają powstawać towarzystwa, zabezpieczające interesy rolników, w tym pszczelarzy. Na terenie Polski zarówno czas ich powstawania, jak też aktywność uzależnione były od decyzji zaborcy. Największą niechęć przejawiały władze rosyjskie. Czytaj więcej…